Pannonhalma

Pari vuotta sitten vierailin Unkarissa, jossa vietin kuusi päivää hiljaista rukouselämää Pannonhalman benediktiiniluostarissa, jonka on perustanut Unkarin ensimmäinen kuningas, pyhä Tapani, vuonna 996. Ohessa muutamia kuvia. Luostarin englanninkieliset kotisivut löytyvät täältä.

Pannonhalma

 

 

 

 

 

 

 

 

Yllä:

Luostari alhaalta kylästä päin.

 

Luostarin sisäänkäynti

 

 

 

 

 

 

 

 

Yllä:

Luostarin sisäänkäynti sisäpihalla.

 

Luostarin eteinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yllä:

Luostarin eteinen

 

Luostarin ruokasali

 

 

 

 

 

 

 

 

Yllä:

Ruokasali

 

Luostarin ruokasali

 

 

 

 

 

 

 

 

Yllä:

Ruokasali (huomaa valeikkunat vasemmalla)

 

Vierashuone

 

 

 

 

 

 

 

 

Yllä:

Vierashuone, jossa oli hyvä lepäillä

Pyhä messu basilikassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yllä:

Basilika täyttyi sunnuntain yhdessä messussa luostarikoulun oppilaista ja omaisista

Basilikan pääurut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yllä:

Luostarin hienot pääurut, joita sain soitella

Isät Krysostomos, Dominicus ja Adalbert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yllä:

Benediktiini-isiä Bakonybelin luostarissa

Vastaanottotilat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yllä:
Pannonhalman vastaanottotilat turistiryhmille

Kirjasto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yllä:
Pannonhalman kaunis ja arvokas kirjasto

Opettaja oppilaineen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yllä:
Isä Krysostomos oppilaineen basilikassa ennen pyhän messun alkua

Talvinen Pannonhalma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yllä:
Helmikuinen aamu Pannonhalmassa

Vanhat urut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yllä:

Basilikan 1700-luvulta peräisin olevat yhä soittokuntoiset urut

Muistikuva pyhiinvaellukseltani:

Parina iltana isä Krysostomos kutsui minut luostarikoulun oppilaiden pariin. Kohtaamiset päättyivät lyhyeen iltahartauteen. Hartaus muodostui raamatunluvusta, pienestä meditatiivisesta puheesta, rukouksesta, Herran rukouksesta ja siunauksesta. Viimeisenä iltana Krysostomos kysyi käytävällä poikien luokse mennessämme, voisinko puhua pojille. Lupasin puhua ja sen jälkeen Krysostomos pyysi minua valitsemaan raamatunkohdan, jonka hän lukisi pojille. Valitsin pyhien apostolien kirjasta kohdan, jossa Filippos kastaa etiopialaisen hoviherran. Krysostomoksen luettua kohdan puhuin pojille ja Krysostomos tulkkasi. Puheen jälkeen seurasi rukous ja Herran rukous, jonka jälkeen isä kääntyi puoleeni ja sanoi: Siunaa, isä! Minä lausuin vaistomaisesti Herran siunauksen suomeksi. Samalla tajusin, etteivät pojat ymmärrä siitä mitään. Yhtäkkiä muistin, että tämähän on katolinen koulu ja pojat siis ymmärtävät latinaa. Niinpä lausuin siunauksen päätösdoksologian In nomine + Patris et +Filii et + Spiritus Sancti. Pojat lausuivat kauniisti Amenen päätteeksi. Tämän jälkeen istuimme yhdessä. Pojat toivoivat minun kyselevän heiltä Suomi-tietoutta. Tämän jälkeen osat vaihtuivat ja minä häpesin olematonta Unkari-tietoutta. Tämä ilta säilyy muistoissa varmasti. 

Luostari Wikipediassa: 

Pannonhalman benediktiiniluostari on Unkarin vanhimpia historiallisia monumentteja. Se sijaitsee Pannonhalman kunnassa Unkarin luoteisosassa. Vuonna 996 perustettu luostari on nykyään osa UNESCOn maailmanperintöluetteloa.

Nykyään luostarikompleksissa asuu noin 40 munkkia. Rakennusryhmään kuuluu basilika kryptineen, pylväskäytävän ympäröimä luostarinpiha, 360 000 teosta käsittävä kirjasto, barokkiaikainen ruokasali ja laaja taidekokoelma. Luostarissa säilytetään myös yhä vanhinta unkarinkielistä dokumenttia: vuodelta 1055 olevaa Tihanyn benediktiiniluostarin perustamisasiakirjaa.

 

Bakonybel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kynttilänvalmistusta Bakonybelin benediktiiniluostarissa. Muun muassa tällä tavalla luostari saa tuloja.

Benediktiinimunkeilla on asu, jonka päällimmäinen osa muistuttaa nyt vaikkapa äkkiä arvioiden suutarin essua. Se ainakin minulle kertoo, että luostari ei eristäydy kokonaan maailmasta, vaan elää maailmassa, mutta ei maailmasta. Pannonhalman luostarissa munkit toimivat myös opettajina luostarin poikakoulussa, jota eivät käy vain katolilaisen kodin kasvatit, vaan myös protestanttisten taustojen takaa tulevat.

 

Cloister